Razmerja

Nevarnosti spletnega spoznavanja: ne nasedite tem trikom!

Danes partnerja ne iščemo več tako kot nekoč, ko smo se potikali po diskotekah in nočnih barih ter vsak vikend upali, da spoznamo osebo svojega življenja. Pa ne govorimo le o mladostniških izkušnjah, pač pa se je iskanje partnerja spremenilo tudi za nekoliko bolj zrele osebe.

Če smo prej povečini upali, da bomo koga spoznali na kakšnem dogodku, preko prijatelja ali prijateljice oziroma kako drugače, pa je danes zagotovo prva izbira iskanje partnerja preko spleta. Zakaj? Zato, ker je enostavno in nas na enem mestu čaka ogromno samskih kandidatk in kandidatov. A previdno!

Pasti na spletu

Zelo zabavno in enostavno je klikati po različnih profilih na straneh za samske in si ogledovati potencialne partnerje. Seveda je prej na vrsti zmenek, kakšna pijača in šele nato morda kaj bolj resnega. A precej resno se v teh časih lahko zakuha že kar na spletu. Virtualen prostor, kjer se nahaja na tisoče samskih, pa velikokrat ni zgolj to.

Na nas tam prežijo tudi nepridipravi, ki si na različne načine želijo pridobiti naše osebne podatke in seveda tudi denar. Vsekakor je potrebno ostati pozoren na vse znake, ki bi nam utegnili sporočati, da smo naleteli na koga izmed njih. Kako jih prepoznati?

Način komunikacije

Nepridipravi, ki si želijo prste potisniti v našo denarnico, so postali skrajno sofisticirani. To pomeni, da obvladajo komunikacijo in znajo pretkano vplivati tudi na naša čustva. Bodite pozorni na vsako spremembo »tona« v dopisovanju. Ko sogovornik kar naenkrat postane neučakan in se mu mudi.

Pasti spletnega spoznavanja
Neznancu na drugi strani spleta ne zaupajte osebnih podatkov.

Prav tako je sumljivo, če po daljši komunikaciji ne izrazi želje po spoznavni pijači ali zmenku. Tudi izmikanje odgovorom na določena vprašanja so lahko signal. Tam boste odkrili tudi poročene oziroma drugače vezane, ki si želijo zgolj nekaj popestritve.

Izkoriščanje čustev

Nepridipravi torej delujejo zelo domišljeno in dobro vedo, kako potrkati na vest sogovornika. Morda se kdaj čudite, zakaj se toliko ljudi pusti opehariti, a previdno, kaj kmalu se namreč lahko znajdete med njimi. Morda bo pogovor z neko simpatično osebo zares lepo tekel in bo trajal kar nekaj časa, zato boste imeli občutek, da se poznata.

Nato pa nekega dne zasuk. Neka žalostna zgodba o bolnem sorodniku ali težave, ker ne more pripotovati iz tujine, saj je kot žrtev ropa ostala brez vsega denarja. Če ste se do tistega hipa vsaj malce navezali na to osebo, se vam kaj hitro lahko razveže mošnjiček.

Ne le moški, tudi ženske

Zmotno bi bilo razmišljati, da so v nevarnosti zgolj ženske, ki jim pod kožo zleze neznanec in izkoristi njihov ranljiv trenutek in čustva. Tudi obratno obstajajo popolnoma enake nevarnosti. Ženska, ki si želi opehariti moškega na spoznavnem portalu, bo morda še bolj prepričljiva. Navadno se prvotno dobrikanje spremeni v rahlo pikantno vsebino pogovora, morda pošlje celo kakšno izzivalno fotografijo, a previdno: ni čas, da bi padli v nezavest od zaljubljenosti.

V primeru, da ji nazaj pošljete svojo intimno fotografijo, lahko ta kaj hitro postane vir izsiljevanja. Prav tako pa ne nasedajte, ko vas prikupna mladenka azijskega porekla s portala želi zvabiti na aplikacijo WhatsApp. Zakaj omenjamo Azijke? Ker je to dejansko največkrat primer klasične prevare na portalih za zmenke. Trenutno je teh poizkusov največ na Facebook Dating, pojavljajo pa se tudi drugje.

Back to top button
Close