Razmerja

Ko vztrajanje v zvezi naredi več škode kot koristi

Nora zaljubljenost se sčasoma prevesi v nekoliko bolj umirjeno ljubezen, kar navadno vodi tudi v skupno življenje, morda poroko in oblikovanje družine. Ko pridejo otroci, se veliko stvari spremeni, a vsi pari na spremembe ne reagirajo enako.

Seveda je potrebno v partnerski zvezi večkrat potrpeti, se veliko pogovarjati in si deliti odgovornost. A kaj storiti, če se prepiri ponavljajo in postajajo vse bolj žolčni? Kako vedeti, da je napočil čas za resen razmislek o tem, ali je smiselno še naprej vztrajati v zvezi ali pa bi bilo bolje iti narazen?

Vztrajati zaradi otrok?

Veliko ljudi, ki se znajdejo v viharnem obdobju svojega življenja s partnerjem, potoži svojim prijateljem ali družini. Na vprašanje, zakaj vztrajata, je odgovor mnogokrat povezan z otroki. Če kaj, potem otrok ne sme biti izgovor za vztrajanje v zvezi, ki je daleč od idealnega.

Potrebno se je zavedati, da tudi otrok sliši prepire svojih staršev ter še kako dobro čuti, da nekaj ni v redu. Na ta način se močno vpliva na psihično stanje otroka in se mu povzroča škodo, ki morda sprva še ne bo vidna, a bo kasneje v njegovem življenju povzročila težave zaradi določenih vzorcev, ki so se vtisnili vanj.

Ampak najin seks je vrhunski

Zanimivo, da je velikokrat izgovor, zakaj še vztrajata skupaj, tudi spolnost. Določeni pari se čez dan večkrat hudo sprejo, morda niti ne govorijo med sabo, zvečer pa vse slabo zakopljejo in poravnajo dolgove v postelji. Do jutra je tako vse v redu, vse dokler se ponovno ne zapleteta v stare zgodbe.

Vrhunski seks
Če je v vezi pozitivna stvar le seks, to ni razlog za vztrajanje v vezi.

Vztrajanje zaradi dobrega seksa seveda ni pravi način. Navezanost na partnerja zgolj zaradi zadovoljujoče spolnosti ne pride v poštev. Na takšen način ne bosta mogla funkcionirati na dolgi rok, zato je bolje, da karseda hitro to prepoznata, si priznata in zaključita neko poglavje zgodbe, ki jima očitno ni bila usojena.

Reševanje razmerja

Seveda je popolnoma normalno, da v razmerju, ki traja več let, pride do različnih nesoglasij, morda občutka zasičenosti in enoličnega vsakdana. A zato še ni potrebno končati zveze. Potrebno se je o tem odkrito pogovoriti in poiskati vir težav. Tudi obisk strokovnega svetovalca ne bo slaba rešitev.

Včasih je dovolj spremeniti že nekaj malenkosti ali si odkrito priznati določene napake ter v življenje vnesti nekaj popestritve. Prav je, da se pogovorita o vsem, kar vaju moti, kot tudi povedati, kakšne so želje in pričakovanja. V primeru, da sta sposobna preko teh ovir, bo kmalu znova posijalo sonce.

Partner ne želi otroka?

Še eden izmed razlogov, ki se pojavijo na seznamu zakonskih svetovalcev, je tudi dejstvo, da si eden od partnerjev ne želi otroka. Zakaj je do tega prišlo in kako da tega nista vedela že prej, ostaja vprašanje za vsak posamezen par. A nekateri se starševstva preprosto ustrašijo, čeprav so v preteklosti morda izrazili željo po otroku.

Če se drugi partner s tem ne more sprijazniti in je jasno, da do premika ne bo prišlo, potem je vztrajanje v takšni zvezi zagotovo obsojeno na neuspeh. Upanje, da si partner v prihodnosti premisli, pa privede do tega, da je vsak dan opaznega manj potrpljenja, osebne frustracije zaradi tega pa se prelijejo v prepire različnih vrst.

Ker sta že dolgo skupaj …

Dejstvo, da je par v zvezi že denimo 16 let, ne sme biti izgovor za to, da nadaljuje kljub temu, da so jasno vidne velike razpoke in je skupno življenje zgolj še črka na papirju.

Spita vsak v svoji sobi, imata vsak svoj televizor, videvata pa se zgolj zjutraj. ko odhajata v službo in popoldne pri kosilu? Zelo slabi obeti za prihodnost.

Back to top button
Close