Zdravo življenje

5 nasvetov za izboljšanje metabolizma

Metabolizem ali presnova je eden tistih procesov v telesu, ki odločajo o tem, kako bo naše telo predelalo hrano v energijo, potegnilo iz nje koristne snovi in kako bo potekalo skladiščenje. Od presnove je odvisno tudi, ali se bomo hudovali, ker se nam vsak grižljaj pozna na tehtnici, ali pa bo ravno obratno.

Nekdo lahko poje precej več, pa bo vedno vitek in tako sprožal zavist tistih, ki nimajo te sreče. Takrat radi rečemo, da ima ta nekdo zagotovo dobro presnovo. Tudi vašo presnovo je možno izboljšati, zato preverite spodnjih pet nasvetov za izboljšanje metabolizma.

1. Skrbno izberite zajtrk

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, zato tega obroka nikoli ne preskakujte. Če niste vajeni zajtrkovati, se kak dan ali dva zjutraj malce prisilite, potem pa boste pričeli v zajtrku uživati. Ta naj vsebuje vlaknine in beljakovine, kar bo nekaj najboljšega, kar boste lahko zjutraj postorili za svoj metabolizem.

Spijte tudi kavo, ki bo pospešila vašo prebavo, vsekakor pa se izognite uživanju sladkih pijač. Nekateri trdijo, da je cimet v kavi ne le okusen, pač pa dobro vpliva tudi na prebavo.

2. Beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati

Beljakovine naj bodo v prehrani uravnoteženo prisotne skozi ves dan. Nikar jih ne zaužijte preveč naenkrat, saj s tem ne boste izkoristili njihovega potenciala. Zajtrk naj bo sestavljen tudi iz zdravih maščob, katerim pa se izognite v večernem ali poznem popoldanskem času.

Ogljikovi hidrati naj pridejo na vrsto po vadbi ali delu. Za zdravo prehranjevanje velja, da se na dan zaužije do 15 % beljakovin, do 30 % maščob in do 60 % ogljikovih hidratov.

3. Pospešite korak

Da bi pospešili prebavo, je dobro pospešiti tudi svoj korak. Govorimo o vseh korakih, ki jih čez dan naredite. Ne glede na to, ali gre za hojo doma po hiši ali sprehod v naravi. Pospešite ravno toliko, da se ne boste zdeli leni sami sebi in da nekoliko dvignete srčni utrip.

Na ta način boste proti lenobi pomagali tudi metabolizmu, poskrbeli za boljšo kondicijo in zdravo srce ter ožilje. Ko greste v službo, pojdite peš ali pa vsaj parkirajte nekoliko dlje kot sicer. Tudi v službi ali doma v bloku raje uporabite stopnice kot dvigalo, če je le mogoče.

4. Vadba

Redna vadba je največji zaveznik vašega metabolizma. Vadite doma, v telovadnici, odpravite se na tek, tenis ali na vožnjo s kolesom. Gibati se je možno na nešteto načinov in prav vsi bodo pozitivno vplivali na vaš metabolizem.

Telovadba in metabolizem
Z redno vadbo boste poskrbeli za kar najboljše delovanje metabolizma.

Ne držite se preveč enolične vadbe in poskrbite za to, da boste delali tako aerobne vaje kot vaje za moč. Po vadbi poskrbite za vnos glukoze, kar boste najhitreje in najbolj enostavno naredili s čokoladnim mlekom.

5. Pijte vodo

Voda je bistvo življenja in brez nje ni ničesar. Tudi dobre prebave ne, zato ne pozabite spiti dovolj tekočine. Odrasla oseba potrebuje do 3 litre vode na dan. V primeru, da »pozabite« piti, si omislite stekleničko za vodo, ki naj bo vedno ob vas.

Povezane vsebine

Back to top button
Close