Zdravo življenje

Kako znižati nivo slabega holesterola?

Beseda, ki ima vedno nekoliko negativen prizvok, a povsem po krivem. Holesterol naše telo namreč nujno potrebuje in ga skorajda v celoti pridela samo. Kar 80 % ga namreč nastane v jetrih, preostali del pa vnesemo v telo s hrano.

In prav tu nastanejo težave. Prehranjevanje s hrano, v kateri je veliko holesterola, povzroči, da je le-tega nato v telesu preveč. Slaba novica pri tem pa je, da se nalaga na notranje stene žil, ki zaradi tega postanejo manj prožne, pride lahko tudi do resnih posledic za naše zdravje.

HDL in LDL holesterol

Preden se lotimo zniževanja vrednosti slabega holesterola, povejmo še, kaj slab holesterol sploh je. Ugotovili smo že, da holesterol naše telo potrebuje, saj je sestavni del celičnih membran, sodeluje pri nastanku pomembnega vitamina D in hormonov, kot sta testosteron in progesteron.

Slab in dober holesterol
Naše telo potrebuje holesterol, saj je gradnik celičnih membran.

Škodljiv za naše zdravje je oksidiran holesterol LDL. Ta namreč ne prispe do svojega cilja in zastaja v žilah, kjer se nalaga na njihove stene in otežuje pretok krvi. Velike količine slabega holesterola pomenijo velike težave, saj lahko pride do možganske kapi ali srčnega infarkta.

Opustite slabe navade

Seveda tu ne moremo mimo kajenja in alkohola, ki sta velika krivca za to, da LDL holesterol spremeni svojo osnovno obliko in za nas postane škodljiv. Med slabe navade lahko štejemo tudi prehranjevanje s hitro hrano, ki prav tako negativno vpliva na nivo holesterola v krvi.

Uživanje svežega sadja in zelenjave je ključnega pomena pri zniževanju vrednosti holesterola. Obenem velja dodati, da je ključ do tega tudi doma pripravljena hrana, zato se vsekakor izognite vnaprej pripravljeni in zamrznjeni, ki jo kupujete v trgovinah.

Živila za znižanje holesterola

Na srečo obstajajo tudi določena živila, ki bistveno pripomorejo k znižanju slabega holesterol. Ta živila vsebujejo sterole in stenole, ki nam pomagajo vzdrževati zdravje srčno-žilnega sistema. In po katerih živilih seči, da bomo kar najhitreje odpravili to nadlogo?

V manjših količinah se steroli in stenoli nahajajo v vsej zelenjavi in sadju, posebej v stročnicah, izpostaviti pa velja še oreščke in semena. A z oreščki ne gre pretiravati, saj nekateri vsebujejo precej maščob, ki so sicer zdrave, a le do neke mere. Bistvenega pomena je uživati živila z veliko vlakninami.

Pomagajmo jetrom in telesu

V jetrih, kjer se holesterol tvori, se dogaja tudi izločanje slabega holesterola. Da bi jetrom v tem primeru priskočili na pomoč, je dobro uživati sojo in izdelke iz nje. Soja pomaga tudi pri ohranjanju normalne telesne teže. Dobro je vsake toliko opraviti tudi čiščenje jeter. To lahko storimo na različne načine, denimo s prehranskimi dopolnili ali po domače – z grenko soljo in grenivko. Slednji način je sicer kar malce naporen za telo, a je rezultat več kot dober.

Jetrom pomagamo tudi tako, da se zdravo prehranjujemo in v telo ne vnašamo prekomernih količin holesterola. Nikakor pa ne gre pozabiti niti na gibanje in ukvarjanje s športom. Za zdravje, ustrezen krvni tlak in normalne vrednosti holesterola so primerne intenzivne krajše vaje, precej pa naredimo zase že z nekoliko hitrejšo hojo, ki naj traja vsaj pol ure.

Povezane vsebine

Back to top button
Close