Kamagra

Kako imeti erektilno disfunkcijo pod kontrolo?

 1. Pazite na svojo (prekomerno) težo

Včasih lahko vsi ti dodatni kilogrami obremenijo, ne samo vaše telo, temveč tudi vaše spolno življenje. Če ste debeli, boste verjetno imeli višjo raven holesterola in sladkorno bolezen, kar lahko povzroči težave z erekcijo. Ena študija je pokazala, da je erektilna disfunkcija bolj berjetna, če ima moški moški širino pasu več kot 100 centimetrov. Če želite imeti dobro spolno življenje, poskusite ohraniti zdravo težo.

 1. Poskusite sredozemsko prehrano

Erektilna disfunkcija je pogosto povezana s srčnimi boleznimi, zato je smiselno verjeti, da je uživanje  zdrave prehrane dobro tudi za vaše erekcije. Poskusite zmanjšati količino jedi, ki zamašijo arterije, kot so polnomastni mlečni izdelki, ocvrta hrana in rdeče meso. Jejte več svežega sadja in zelenjave, rib in polnozrnatih žitaric. Vse, kar boste dobrega naredili za svoje telo, se lahko izplača v spalnici.

 1. Znižajte visok holesterol

Ko se holesterol kopiči v krvnih žilah, povzroči, da se te zožijo, kar lahko upočasni pretok krvi. To lahko oteži pridobivanje ali ohranjanje erekcije. Če imate visok holesterol, vam bo zdravnik lahko predlagal načine za znižanje holesterola, na primer zdravila ali spremembo prehrane.

 1. Upravljanje krvnega tlaka

Visok krvni tlak lahko prav tako kot holesterol zoži krvne žile in zmanjša pretok krvi skozi vaše telo. Če do vašega penisa pride manj krvi, boste morda ugotovili, da ni tako enostavno pridobiti, še manj pa ohraniti erekcije. Če ne preverjate krvnega tlaka redno, je čas, da ga začnete, še posebej, če imate druge simptome povišanga krvnega tlaka. Morda imate visok krvni tlak in tega sploh ne veste.

 1. Spravite diabetis pod nadzor

Morda se boste začeli spopadati z erektilno disfunkcijo, če ne skrbite dobro za vašo sladkorno bolezen. To je zato, ker lahko visok krvni sladkor poškoduje živce in krvne žile v vašem penisu. Posvetujte se s svojim zdravnikom o načinih za preverjanje vaše sladkorne bolezni, da se lahko vrnete nazaj v sedlo.

 1. Če kadite, nemudoma prenehajte.

Potrebujete še en razlog za prenehanje s to slabo navado? Evo vam enega: moški, ki kadijo, imajo dvakrat večjo verjetnost, da bodo imeli težave z erekcijo kot moški, ki tega ne počnejo. Kajenje onemogoča dostop krvi v penis, ker zoži krvne žile. Še več, zdravila za erektilno disfunkcijo ne delujejo dobro tudi za moške, ki kadijo.

 1. Če pijete, naj bo to zmerno.

Pitje alkoholnih pijač in seks nista vedno dobra mešanica. Več kot pijača ali dve na dan lahko zmanjšata vaš libido, vaša erekcija bo manj trdna, orgazem pa je težje doseči. Če alkohol povzroča vašo erektilno disfunkciji , bo ta verjetno izginila, ko boste zmanjšali alkohol ali prenehali piti.

 1. Preskočite rekreacijske droge

Veliko rekreacijskih zdravil lahko povzroči težave z erekcijo. Tako »trde« droge (kot sta kokain in amfetamini), kot »mehke« droge (kot marihuana in opiati) lahko povzročajo težave. Ta zdravila pogosto upočasnijo osrednji živčni sistem, nekatera pa lahko poškodujejo tudi krvne žile. Če mislite, da imate problem z drogami, je to še en razlog, da si poiščete pomoč strokovnjaka.

 1. Ne pozabite na telovadbo.

Vadba je dobra za vaše spolno življenje na veliko načinov. Pomaga vašemu srcu in krvnim žilam, da ostanejo zdravi, ohranja vašo težo pod nadzorom, znižuje stres in na splošno naredi, da se počutite dobro. Ni potrebe, da je vadba nujno naporna. Študija je pokazala, da bi celo 30-minutna hoja vsak dan lahko zmanjšala vašo verjetnost za razvoj erektilne disfunkcije.

 1. Pazite na vaše ravni testosterona

Stopnje testosterona se postopoma začnejo zmanjševati okoli 30 leta in še naprej padajo, ko se starate. Če postane stopnja tega hormona prenizka, lahko to vpliva na vaš spolni nagon in vašo sposobnost, da dobite in ohranite erekcijo. Preprost krvni test vam lahko pove, če imate nizek testosteron, in obstaja veliko načinov za njegovo zdravljenje.

 1. Ne uporabljajte anaboličnih steroidov

Morda ne mislite, da bi obremenjevanje vašega telesa z veliko mero dodatnega testosterona za izgradnjo mišic poškodovalo vaše erekcije, vendar jih lahko. Vsi sintetični »pripravki« izklopijo sposobnost vašega telesa, da bi naredilo svoje, kar pomeni, da se bodo vaši problemi začeli šele, ko boste prenehali jemati steroide. Lahko da boste dobili tudi veliko drugih neželenih stranskih učinkov, od skrčenih testisov do plešavosti. Vaša najboljša izbira: izogibajte se teh tveganih drog.

 1. Naučite se upravljati s stresom.

Ko ste pod stresom zaradi dela, težav v odnosih ali velike spremembe v življenju, lahko vaš libido pade. In če boste na koncu zaradi tega dobili erektilno disfunkcijo, boste morda ugotovili, da to vodi v še večjo zaskrbljenost. Zmanjšajte raven stresa in videli boste koristi v spalnici.

 1. Pozdravite spalno apnejo

Raziskave kažejo povezavo med motnjo spanja in ED. Ko se zdravite zaradi apneje v spanju, lahko opazite tudi izboljšave pri težavah z erekcijo. Torej, če mislite, da imate spalno apnejo, oziroma, če veste, da jo imate in ne delate ničesar o tem, je čas, da se pogovorite s svojim zdravnikom.

 1. Spoznajte neželene učinke zdravil

Erektilna disfunkcija je pogost neželeni učinek pri številnih zdravilih na recept, kot so:

 • Diuretiki
 • Antidepresivi
 • Zdravila, ki povzročijo sprostitev mišic
 • Zdravila za raka
 • Antihistamin
 • Opioidna zdravila proti bolečinam

Če uporabljate katero od teh zdravil in začnete imeti težave z erekcijo, ne prenehajte z jemanjem. O morebitni menjavi zdravila za drugo vrsto zdravil, se posvetujte s svojim zdravnikom.

 1. Bodite proaktivni

Nič nenavadnega ni, da ima moški občasne težave z erekcijo, če pa se to začne dogajati vse pogosteje, težave ne prezrite. Posvetujte se s svojim zdravnikom. Morda imate zdravstveni problem, ki povzroča erektilno disfunkcijo. Čim prej se začnite s tem ukvarjati, hitreje se bo vaše spolno življenje vrnilo na pravo pot.

Povezane vsebine

Back to top button
Close