Kamagra

Živalske in rastlinske beljakovine, kaj je razlika? (2. del)

Velik pregled 20 raziskav je pokazal, da je predelano meso povezano s povečanim tveganjem za srčne bolezni in diabetes. To ni bilo ugotovljeno za nepredelano rdeče meso. Kljub temu pa je ena študija pokazala, da je nadomestitev enega obroka rdečega mesa na teden z obrokom iz perutninskega mesa, povezana z 27% manjšim tveganjem za možgansko kap.

Poleg tveganja za zdravje, povezana s predelanim rdečim mesom, tveganja niso povezana z ribami in drugim mesom, kot sta puran in piščanec. Prehrana z visoko vsebnostjo rastlinskih beljakovin je povezana z mnogimi koristmi. Prehrana z visoko vsebnostjo rastlinskih beljakovin,  npr. vegetarijanska prehrana, je povezana z mnogimi koristmi za zdravje.

Študije kažejo, da imajo vegetarijanci običajno nižjo telesno težo, nižji holesterol in nižje ravni krvnega tlaka. Prav tako imajo manjše tveganje za možgansko kap, raka in smrti zaradi bolezni srca in ožilja.

Študija je pokazala, da je prehrana, bogata z beljakovinami, ki je bila sestavljena iz približno polovice rastlinskih proteinskih virov, znižala krvni tlak, raven holesterola in tveganje za bolezni srca več kot standardna prehrana ali prehrana, ki je vsebovala veliko ogljikovih hidratov. V preizkusu EcoAtkins je bilo ugotovljeno, da je beljakovinska prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, pripomogla k znižanju holesterola in krvnega tlaka več kot prehrana z nizko vsebnostjo maščob.

Zmanjšano tveganje za diabetes tipa 2.

Študija ljudi z diabetesom tipa 2 je pokazala, da je nadomestitev dveh obrokov rdečega mesa s stročnicami 3 dni na teden izboljšala holesterol in krvni sladkor.

Druga 6-tedenska študija diabetikov je primerjala prehrano z visoko vsebnostjo rastlinskih beljakovin v prehrani z visoko vsebnostjo živalskih beljakovin. Razlik v krvnem sladkorju, holesterolu in krvnem tlaku ni bilo.

Zaščita pred povečanjem telesne mase.

Prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin lahko pomaga tudi pri nadzoru telesne teže. V opazovalni študiji, ki je spremljala 120.000 moških in žensk, starejših od 20 let, je bilo ugotovljeno, da je uživanje več oreškov povezano z izgubo teže. Poleg tega lahko uživanje ene porcije fižola, čičerke, leče ali graha na dan poveča polnost in lahko vodi do boljšega uravnavanja teže. Ena stvar, ki jo je treba upoštevati, je, da so ljudje na vegetarijanskih dietah bolj ozaveščeni o zdravju kot splošno prebivalstvo. Zdravstvene koristi vegetarijanske prehrane so zato verjetno posledica bolj zdrave prehrane in življenjskega sloga, ne pa razlike med rastlinskimi in živalskimi beljakovinami.

Povzetek:

Prehrana z visoko vsebnostjo rastlinskih beljakovin je povezana z manjšim tveganjem za bolezni srca, sladkorno bolezen in debelost. To je mogoče pojasniti s splošno zdravim načinom življenja vegetarijancev. Tudi živalski protein vsebuje zdravstvene koristi. Živalske beljakovine so prav tako povezane s pozitivnimi učinki na zdravje, čeprav so pogosto predstavljene kot nezdrave v primerjavi z rastlinskimi beljakovinami

Študija o zdravstveni negi medicinskih sester je poročala, da so perutnina, ribe in mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob povezani z manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Ljudje, ki redno jejo ribe, imajo verjetno tudi manjše tveganje za srčne napade, kapi in smrt zaradi bolezni srca. V eni študiji z več kot 40.000 moškimi je bilo ugotovljeno, da so tisti, ki redno jedo enega ali več obrokov rib na teden, imeli 15% manjše tveganje za bolezni srca.

Poleg tega je bilo uživanje jajc povezano z izboljšanjem ravni holesterola in izgubo telesne teže. V eni študiji so ženske, ki so jedle jajca za zajtrk, namesto kosmičev, poročale, da se počutijo bolj polne in pojedo manj nezdravih stvari na dan. Nenazadnje je uživanje živalskih beljakovin povezano s povečano mišično maso in zmanjšanjem izgube mišic, ki se pojavi s starostjo.

Nekateri viri živalskih beljakovin so povezani z zmanjšanim tveganjem za srčne bolezni, zvišano raven holesterola, izgubo telesne teže in povečano mišično maso.

Za optimalno zdravje dokazi podpirajo prehrano z nizko vsebnostjo predelanega mesa, bogato z rastlinskimi beljakovinami, z nekaterimi živalskimi viri, kot so meso, ribe, perutnina, jajca in mlečni izdelki.

Ker imajo viri hrane iz rastlinskih beljakovin pogosto manj kakovostne beljakovine, bi morali vegetarijanci in vegani jesti veliko različnih živil, da zagotovijo, da dobijo vse potrebne aminokisline. Za mesojedce je pomembno, da dobijo pravo ravnovesje tako živalskih kot rastlinskih živil.

 

 

Povezane vsebine

Back to top button
Close